Brennevin

EPLEBRENNEVIN

Som ein naturleg del av produktutviklinga produserer vi brennevin laga av ulike råstoff og alkoholinnhald. Brenneriet stod klart hausten 2009, utstyret er fransk. Eplebrennevinet vert lagra på eiketunner i 3 år.

DYR HOBBY

Frå artikkel i VG, mai 2015:
Nils Lekve, ved Hardanger Saft- og siderfabrikk i UIvik produserer eplesider med alkohol. I tillegg lager han både dessertvin, likør
og brennevin på gården innerst i bygden. Det siste har han lært av en franskmann som produserer eplebrennevinet calvados.
Så ble det brennevin etter hvert. Det var først tenkt som en spøk. Det er jo en dyr hobby i starten, når det går tre år før du får solgt en eneste dråpe fordi ting godgjør seg på eiketønnene, forteller Lekve.

3 TONN EPLER


Det er tidkrevende å lage eplebrennevin. Først skal den destilleres for så bli lagret på eike-tønner i 3 år. Noen av tønnene er nye og andre har blitt brukt til vinproduksjon tidligere. Brennevinet får både smak og farge av å ligge på eike-tønnene.
Det går med 3 tonn epler for å fylle en tønne.
Rundt halvparten av epla vi brukar, kjem frå min gard. Resten kjøpar vi frå andre gardar og fruktlageret. Her plukkar vi rundt 100 tonn eple kvar haust, fortel Lekve.

FØRST KOM APAL

Frå artikkel i bladet horeca, oktober 2012:
– Tre år er gått siden jeg starten med å destillere sider. Det ligger mye arbeid bak de 1200 flaskene som nå er klare. Å produsere eplebrennevin er et fag og jeg hadde aldri turt å satse på dette uten hjelp fra franske Herve Duclos. Han har vært i Ulvik flere ganger og gitt meg gode råd undervegs i prosessen.
Eplebrennevinet er et smakfullt alternativ til konjakk. De edle dråpene er laga av sider, og brennevinet er lagra på franske eiketønner i tre år. Apal har en flaskestørrelse på 0,5 liter og en alkoholprosent på 38 %.
Navnet som Lekve har valgt på sitt nye produkt er et dialektord for eple eller epletre.
– Jeg ønsket et godt norsk navn. I tillegg til Apal har jeg valgt å ta med Hardanger eplebrennevin som tilleggsnavn slik at kundene ikke skal være om tvil om hva dette er.

Brennevinsprodukt frå Hardanger Saft- og Siderfabrikk:

Apal Eplebrennevin:
Metode: Destillert av Hardanger Sider. Lagra på eikefat.
Hardanger Akevit:
Metode: Laga med 5 forskjellige krydder og og moreller. Kryder: karve, fennikel, kanel, koriander og anis. Lagra på eikefat.
Morello:
Metode: Laga av norske moreller og brennevin. Lagra på eikefat i 2 år.
Hardanger EPLElikør:
Metode: Eplejuice er konsentrert ved fryseteknikk. Tilsett eplebrennevin destillert av sider. Ingen tilsetting av sukker eller smak.

EPLE Dessertvin
Metode:Produsert av fersk eplejuice og eigenprodusert eplebrennevin lagra på eiketønner.